“Mishima” by Philip Glass
11-05-2024

През 1983 г. композиторът  PHILIP GLASS е поканен от режисьора PAUL SCHRADER да напише музиката към филма “MISHIMA: A LIFE IN FOUR CHAPTERS” или “МИШИМА – ЕДИН ЖИВОТ В ЧЕТИРИ ЧАСТИ”. 

PAUL SCHRADER  е сценарист на филмите “Taxi Driver” (“Шофьор на такси”) и “Raged Bull”(“Разяреният бик”), режисирал е “American Gigolo” (“Американски жиголо”) и тримата заедно със FRANCIS FORD COPPOLA и GEORGE LUCAS като изпълнителни продуценти замислят проект, посветен на живота на една от емблематичните фигури в японската литература на ХХ век – писателят YUKIO MISHIMA. 

Филмът има мозаечен характер и освен биографичните моменти, в него са  включени драматизации на откъси от 3 произведения на MISHIMA: “Златният храм”, “Къщата на Киоко” и “Побягналите коне”, а четвъртата част е посветена на последния ден от живота на MISHIMA.  
Писателят YUKIO MISHIMA, чието истинско име е Kimitake Hiraoka, оставя усещането, че гледа на своя живот като на произведение на изкуството и подобно на Ernest Hemingway успява да накара и другите да го възприемат по този начин. Той е не само автор на ключови романи и пиеси, но намира поводи да бъде постоянно в центъра на общественото внимание: създавайки своя лична армия и обявявайки се за връщане към средновековните японски ценности, той се представя за самурай и умира по предварително набелязан план.

YUKIO MISHIMA е роден през 1925 г. в Токио и след като не е бил приет в японската армия по време на Втората световна война поради негодност, работи в самолетостроителен завод. Завършва право в Токийския университет и през 1949 г. издава първата си книга “Изповед на маската”, която се радва на завиден успех и дава възможност на своя автор да си изкарва прехраната по този начин. 

Неговата бляскава кариера на писател е белязана от борбата му срещу японската имитация на западни ценности. Той влага много усилия за развиване на древнояпонските бойни изкуства карате и кендо, на чиято основа сформира 80-членен отряд от студенти с идеята да съхранят японския боен дух и да запазят живота на императора в случай на атака от леви или комунистически сили.

На 25 ноември 1970 г., след като оставя на издателите последните части от епоса “Морето на изобилието”, MISHIMA заедно с четирима свои войници окупира щаба на военния гарнизон в Ichigaya, близо до центъра на Токио. Взема за заложник намиращия се там генерал Kanetoshi Mashita, получава правото да говори и отправя 10-минутна реч пред 1000 строени войници от балкона на сградата с призив да отхвърлят следвоенната конституция на Япония. Тя обаче е посрещната с неодобрение от тях, след което MISHIMA се самоубива чрез “сепуко” с меча си, а главата му е отсечена от секундант, негов последовател.

Албума “MISHIMA” на PHILIP GLASS, записан с участието на THE KRONOS QUARTET с диригент MICHAEL RIESMAN, ще чуем в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт”, събота, 11 май, след новините от 22.00 ч.


В предаването на 11.05.2024 г: Philip Glass и албумът „Мишима”

PHILIP GLASS
MISHIMA
FRANCIS FORD COPPOLA AND GEORGE LUCAS PRESENT 
A FILM BY PAUL SCHRADER
Date of Release: 11 December 1985

SONGS/TRACKS:

1.    Mishima/Opening 2:48
2.    November 25: morning 4:10
3.    1934: grandmother & Kimitake 3:37
4.    Temple of the golden pavilion ("like some enormous music") 3:01
5.    Osamu's Theme: Kyoko's house 2:58
6.    1937: Saint Sebastian 1:07
7.    Kyoko's house ("stage blood is not enough") 5:03
8.    November 25: Ichigaya 2:14
9.    1957: award montage 3:57
10.    Runaway horses ("poetry written with a splash of blood") 9:07
11.    1962: body building 1:31
12.    November 25: the last day 1:29
13.    F-104: epilogue from Sun and Steel 1:58
14.    Mishima/Closing 2:57

©2024/1985 Elektra/ Asylum/ Nonesuch Records, Inc.

CREDITS:

Original music composed by Philip Glass. 
Conducted by Michael Riesman. 
String quartets performed by The Kronos Quartet: David Harrington, violin. John Sherba, violin. Hank Dutt, viola. Joan Jeanrenaud, cello.

Produced by Kurt Munkacsi for Euphorbia Productions, Ltd. NY, NY. 
Recording engineer: Dan Dryden, Assistant: Don Christensen. 
Recorded at: Greene St. Studios NY, NY and The Living Room Inc. NY, NY. 
Remixed by: Dan Dryden, Kurt Munkacsi, Michael Riesman. Remixed at: The Living Room, Inc. NY, NY. 
Contractor for the musicians: Earl Shendell. 
Mastered by: Bill Kipper, Masterdisk, NY, NY.

Album art direction: Eiko Ishioka. 
Photo: Sukita. 
Album design: Makoto Kumakura. 
Published by Dunvagen Music Publishers, Inc. (ASCAP). © 1985 Nonesuch Records. 

BIOLINKS:

http://www.philipglass.com/
http://www.glasspages.org/
https://www.facebook.com/philipglassmusic
https://www.instagram.com/philipglass/


 

всички новини
Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade