“Картини от България 5” на студенти и преподаватели от НБУ

В навечерието на нашия национален празник 24 май, Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност, тази година решихме в „Картини от една изложба“ да дадем възможност за изява на представители на младото поколение на България.

И така, петнадесет студенти от специалност „Компютърно музициране” на Нов български университет с преподаватели проф. д-р СИМО ЛАЗАРОВ и доц. д-р РОСИЦА БЕЧЕВА се наемат да пресъздадат с изразните средства на електрониката за пети пореден път красивите моменти и преживяванията си при съвместните им обиколки из България, правейки концерти и създавайки неповторимата атмосфера на творческия си устрем.

В албума „КАРТИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ 5“ откриваме тяхното желание за съзидание и надежда. Многообразието на живота предлага разностилни композиции, носещи специфичната звукова среда, и това са композиции, обединени от темата за България. Всеки един от младите музиканти по своему чувства това привличане към природата и чувството си за принадлежност към историята, към хората. Всеки от тях по свой начин изразява това отношение.

Използвайки различни тембрални и стилови средства, изразяващи личното им отношение и пречупена през призмата на динамичния живот, музиката ни въвежда във вселената на фантазията, в мисловните усещания на всеки от творците и отразява душевните пориви на младите творци.

Премиерата на албума „КАРТИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ 5“ ще се състои в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 22 май, след новините от 21.00 ч. Същевременно това ще бъде заключителната част от ХIX Международен форум-фестивал „Вселената на компютърната музика“.

 

В предаването на 22.05.2021 г.: Студенти и преподаватели от НБУ и албумът “Картини от България 5”


КАРТИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ № 5
на студенти и преподаватели от модул
„Компютърно музициране и саунд дизайн“
на Нов български университет
Дата на издаване: 22 май 2021


СЪДЪРЖАНИЕ И УЧАСТНИЦИ:

1. Александър Василев – НБУ бийт - 4:50
2. Денис Гаврилов – Банан - 3:02
3. Андрей Пенков – Краят е близо - 3:58
4. Емил Трайчев – Страст, откровение, вдъхновение - 9:38
5. Иван Радков – Балканика - 6:10
6. Кристиян Петков – Кристална инокулация - 5:54
7. Давид Джонев – Турски марш-Моцарт - 3:27
8. Росица Бечева, Адриан Беляшки – Път към морето - 2:56
9. Румена Маринова-Педерсен – Декемврийско море - 4:25
10. Марта Фол - Бавно движение - 3:17
11. Стилиян Стоянов – Мечти - 2:35
12. Teoдор Попов – Разходка - 3:05
13. Toни Тотов – Джуро - 3:18
14. Виктор Мичев - Спомен от отминал свят - 3:30
15. Васил Джиджев - Бъдещ звук - 3:37


ПРОДУКЦИЯ:

Период на създаване/композиране:
януари – май 2021
Период на звукозапис:
януари – май 2021

Технически екип на звукозаписа, смесването и мастерирането:
Авторите сами са ги записвали у дома си под контрола на проф. д-р Симо Лазаров и доц. д-р Росица Бечева

Място (студио) на мастерирането:
УПИЦ Център за компютърно музициране и саунд дизайн „Станислав Станчев-Стенли”, освен където са изрично споменати

ЗА АВТОРИТЕ/ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ С ТЕХНИ ДУМИ:

Александър Василев (Sasho Mix)

Информация за мен: Работя в различни музикални стилове. Смесвам, композирам, мастерирам и записвам. Правя собствена музика и ремиксирам песни. Работя с няколко софтуера – за аудио едитинг, DJ-ски софтуери, за запис, за смесване и мастериране. Занимавам се с музика от 2013г., като започнах със смесване на музика по нощни заведения, а след това интересите ми се насочиха към създаването на музикални творби. Любимо занимание ми е ремиксирането на песни – в мой собствен стил или в някой комерсиален. House музиката е стилът, който най-много ми е повлиял творчески. Някои от любимите ми изпълнители, групи и DJ-и са Faithless, Benny Benassi, Tiesto и DJ Pantelis. Като DJ съм пускал почти всякакъв стил музика. В момента уча магистратура в Нов Български Университет, специалност: „Тон режисура“.


Денис Галинов Гаврилов: Използвани са семплирани мотиви също с ексклузивни права. За направата съм използвал Fruity Loops Studio 20. Микс и мастер – Денис Гаврилов.


Андрей Пенков/AndrewР:

Студент в Нов Български Университет, Специалност – Компютърно музициране. Фокусиран върху филмово музициране, хип-хоп и синтуейв. ’’The End is near’’ представлява модерен възглед на битката при прохода Шипка. Името на тракът не е случайно. Камбаните, стенния часовник и акордната прогресия стремят да въведат идеята, че времето лети и края наближава. Смъртта в епичната битка е близко и е неизбежна. В произведението са комбинирани симфонични елементи, кинематични елементи и рап елементи, за да се придаде модерност. Причината, да е така, е защото се търсят подходящ текст и вокали.


д-р Емил Трайчев

Пиесата „Страст, откровение, вдъхновение” (творба от три части с репризна част) е създадена за струнен квартет ( две цигулки, виола и виолончело). Създадена е на един дъх през 2020г. по идея на проф. Симо Лазаров. Нотният материал, който звучеше добре през професионалната нотописната програма „ Сибелиус“, ми подсказа, че за да се разбере какво искам да кажа, трябваше да се изсвири поне от един истински инструмент. За целта помолих цигулар от симфоничния оркестър „Симфониета“ (Ангел Ангъчев), който откликна с радост да запишем двете цигулки в моето домашно студио „Emosound“. И така в момента имаме една композиция от живи (две цигулки) и компютърни инструменти (виола и виолончело), което допринася за доброто и интересното звучене.
Записът, звуковия монтаж, смесването и мастерирането е направено от мен ( д-р Емил Трайчев) в домашни условия през януари 2021 г.
Тази пиеса със сигурност е отражение на целия ми творчески музикален опит. Седемте инструмента, които владея, образованието което имам и двадесет и една години като аранжор в „Шоуто на Слави“ и др. Пиесата съдържа много барокови, класически и съвременни елементи, които се пречупват през моята призма и душа.


Иван Радков (Danny Kassapo):

Студент Аудио Запис BCC. Идеята се ражда от желанието ми да смеся меланхоличен български вокал със електронни синтезатори.
Технически екип на звукозаписа, смесването и мастерирането – Danny K and Raxel Mad
Място (студио) на звукозаписа, смесването и мастерирането – Home Studio и професионално студио за миксинг и мастеринг AМОТЕ


Кристиян Петков - Kristy Plam
Изпълнители: Ивелина Искърова и Кристиян Петков


Давид Джонев, 15 г., София

Започва да учи пиано на 5 г. Проявява добра музикална памет и устойчив интерес, които го насочват към Националното музикалното училище в София – „Любомир Пипков”, където се обучава до 7-ми клас включително. През последната година на прогимназиалното си образование е впечатлен от електронната музика на Вангелис, Жан Мишел Жар и професор Симо Лазаров, който приема да бъде негов музикален педагог и бащински се грижи за обучението му в компютърното музициране през последните 3 години. В името на своето последователно изграждане като компютърен музикант, след 7-ми клас в музикалното училище той продължава образованието си в Софийска професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов”, където изучава компютърна техника и програмиране и в момента е в 9-ти клас.


Адриан Беляшки

Авторска композиция - съвместен проект на Росица Бечева и студентите (алумни): Адриан Беляшки и Силвина Панкова със заглавие „Път към морето” Текст (по стихове на): Рада Добриянова (из стихосбирката „Капки от дни”)

Музика: Адриан Беляшки
Аранжимент: Росица Бечева, Изпълнение: Росица Бечева, Адриан Беляшки, Силвина Панкова

Адриан Беляшки и Силвина Панкова са възпитаници на Нов български университет - алумни НБУ - специалност поп и джаз пеене и майнър програма Музикален Ди Джей (DJ) и Видео Джей-инг (VJ).

Композицията е вдъхновена от стихосбирката на Рада Добриянова „Капки от дни”.
Рада Добриянова е изявен творец - поет, белетрист, преводач на шведска художествена литература на български език, носител на множество награди, между които: за най-добра поетична книга на годината от изд. „Български писател” (2015 г.), за най-добра чужда публикация във в. „Словото днес” (2015 г.). Нейни творби са представяни в Швеция, Русия, Австралия, Германия, Беларус, Чехия, Македония, Турция и др. Член е на СБП, СБЖ, както и на Сдружението на писателите в Южна Швеция. Превеждала е Тихо Брахе, Аугуст Стриндберг, Тумас Транстрьомер, Гунила Клингберг, Хенинг Манкел, Петер Курман, Кристина Лунг, Ан Смит, Карин Ленц и др.


Росица Бечева

Доцент в Департамент „Музика“ на Нов български университет, доктор по музикознание и музикално изкуство - защитена дисертация на тема "Методика на обучението по синтезатор" (първата в България методика за електронен инструмент). Занимава се с изследвания и творческа работа в областта на компютърното музициране, електронната музикална интерпретация, сферата на художествената практика и интегрирането на музиката и новите компютърни технологии в областта на клавирната педагогика и интерпретация, музикално - слуховото обучение и различните музикално-теоретични дисциплини, дигитални изкуства и саунд дизайн. Автор е на научни публикации, студии, статии, рецензии и отпечатани доклади по проблемите на електронното звукоизвличане. Носител на наградата „Златното петолиние“ (в категория: награда за музиколог) на Съюза на българските композитори 2019 г.


Румена Маринова-Педерсен (псевдоним Kivelf):

Казват, че една картина струва колкото хиляди думи, за това вдъхновението за моя проект е обяснено в следващата точка, където съм приложила снимка, направена през декември 2020 от майка ми (д-р Ралица Нейкова-Маринова). Надявам се и Вие да можете да усетите декемврийските вълни в творбата ми.

Дати на звукозаписа
Звукозапис - 26 март – април 2021
Мастериране – април 2021

Технически екип на звукозаписа, смесването и мастерирането
Румена Маринова-Педерсен

Място на звукозаписа, на смесването и на мастерирането
Домашно студио, Люструп, Дания


Марта Фол

Казвам се Марта Фол и се занимавам с Електронно композиране от вече 4 години и наистина искам да го превърна в моя кариера и към това се стремя много силно. Започването ми в НБУ ми позволява да уча нови неща и да развивам уменията които вече имам, за което много се радвам.
Композицията Slow motion е създадена с много емоции и съм вкарала значение зад нея. Харесва ми идеята, че песента може да е прекрасен заден фон, които наистина да вкарва хората в подходяща атмосфера. Другата композиция обаче-Dimention 21 е в съвсем различна насока. Тя е много парти настроена и всъщност е създадена като “домашна работа” от университета в които учих преди това в Берлин. Самата композиция обаче стана една от най-добрите ми работи и съм много горда с нея. Горда съм и с двете ми композиции.


Стилиян Стоянов (Blu)

Този инструментал е създаден с цел да разкрие светът на „семплирането“ и възможностите на електронното музициране, като създаване на музика в изцяло дигитална среда. Идеята за този инструментал се заражда от любовта и интересът ми към историята на електронната музика от времената, в които възможността да използваме голям подбор от дигитални инструменти е ограничена, принуждавайки тогавашните аранжори и продуценти да използват креативни методи за звукозапис и извличане на тонове. Тези методи наричаме „семплиране“ и са основоположниците на модерната хип-хоп и поп/ R&B музика.


Теодор Попов

В ученическите години завършва школа по класическа китара. Бил е солист на средношколски смесен хор. Участва в множество концерти и хорови фестивали. Завършва висше образование – бакалавър в Нов български университет гр. София по специалност Компютърни медийни технологии със специализация „Компютърно музициране“ с научен ръководител проф. д-р Симо Лазаров. В момента учи магистърска програма „Тон режисура“ в Нов Български университет. След завършване на висшето си образование работи като свободен артист – композитор на собствена музика и live изпълнител, звукоинженер в БНР – РРС Пловдив. Организира и участва в множество събития, като някои от тях са с над 10 000 посетители. В конкурси като DJ се класира на челни места. Автор на над 20 песни и ремикси, работил е съвместно с някой от известните български изпълнители. През 2019 година получава номинация за „Кристална лира“ в категория „Звук и звуков дизайн“ към Съюзът на българските музиканти и танцови дейци. Притежава собствено звукозаписно студио, оборудване за професионално фото и видео заснемане и мултимедия. Месец юни 2020 година участва в конкурса „Шести преглед на постиженията в звукорежисьорското майсторство“ в рамките на Международен форум – фестивал „Вселената на компютърната музика“, където е награден с Първа награда. Участва активно в подготовката и реализирането на международен радиофестивал „Тримонтиада“ 2020.

Място на звукозаписа, на смесването и на мастерирането: в домашно студио, Студио 1 на БНР - РРС Пловдив


Тони Тотов

Казвам се Тони Тотов, с творчески псевдоним Tony Wolf от град Раковски. Първите ми опити в музиката започнаха, когато бях на 12 години. Нямах музикални инструменти, нито пък бях учил музика тогава, но прочетох някъде в интернет, че да създаваш музика ти трябва единствено компютър и собственото ти въображение. И така започнах малко по малко да експериментирам. Експериментирайки, започнах и да обогатявам музикалната си култура, започнах да развивам слуха си, което в последствие ми помогна. Отне ми 7 години, за да стана малко по-добър в композирането, сигурен съм, че и още ще се развивам. Все пак музиката е изкуство, а изкуството е необятно.

Сега малко за моя проект. Казва се Guiro (Гюро). Исках да създам нещо, което е различно от това, което се слуша по радиото. Напоследък българския фолклор в електронната музика е често срещан. Но не исках да създам нещо, което е правено и преди. Исках да вкарам българския фолклор в малко по-неизвестен стил за България. Вокалите са от плъгина Kontakt, саунд банката е ORPHEUS The Art of Phrases. Надявам се да ви хареса! Приятно слушане!


Виктор Мичев:

Дати на звукозаписа
Звукозапис – 22 март 2021
Мастериране – 1 април 2021
Място на звукозаписа, на смесването и на мастерирането
В домашно студио


Васил Джиджев – RaxelMAD:

Всичко е просто и се свежда до това, че обичам електронния звук примесен с мажорно-минорни мелодии и хармонии. Голяма част от идеите ми са повлияни от настроения и неща от моя личен живот. Както се досещате, в живота на всеки човек има добри и лоши моменти или да не съм толкова рязък има възход и падение. Разбира се и отношенията между нас като хора влияят на моята музика и усещане когато застана в студиото.

За мен:
Васил Джиджев (Raxelmad) от детски години е съпричастен към магията на музиката – дядо му проф. Тодор Джиджев е сред най-ярките имена в българската фолклористика и това дава тласък за неговото развитие, макар и в друга стилистика.
Първите си стъпки в музиката ВАСИЛ прави през 1994 г. с уроци по синтезатор, после продължава тази линия при Валентин Лазаров, след което записва специалност „Компютърно музициране“ към Нов български университет при проф. Симо Лазаров. Своето творческо кредо определя като музикант и автор в стиловете амбиънт, електро, текхаус и фюжън.

Място (студио) на звукозаписа, смесването и мастерирането – AMOTЕ


ПРЕПРАТКИ:

https://www.facebook.com/Computer.Music.Space.International.ForumFestival
adi.penkov@gmail.com
https://soundcloud.com/kristy-plam
https://www.facebook.com/tonywolfofficial
https://www.facebook.com/TonyWolf002/
https://www.instagram.com/twolf002/

 Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade