“Blue Moses” by Randy Weston

Към началото на 1972 година пианистът RANDY WESTON бележи началото на ново развитие в музикалното си амплоа в стремеж да се отдалечи от стила hard bop. Дотогава RANDY свири и записва повече от 18 години hard bop, повлиян най-вече от Thelonious Monk. Неговата палитра се обогатява и се развива в нова посока: тя бележи очарованието му от африканската музика, като към края на 60-те години WESTON вече формира контурите на своя нов стил.  

RANDY WESTON черпи от африканските музикални традиции пряко от извора. В средата на 60-те години той напуска САЩ, благодарение на успеха на своите композиции "Hi-Fly" и "Saucer Eyes", и с получените хонорари си осигурява средства да пътува интензивно из Северна и Западна Африка. През 1968 година се установява в Рабат, столицата на Мароко, където отваря нощен клуб. След четири години се завръща в САЩ и записва в New Jersey, в студиото на  Rudy Van Gelder, албума „BLUE MOSES“ или „СИНИЯТ МОИСЕЙ“, в който демонстрира влиянието на музиката Ganawa от Мароко. Ganawa (среща се и като Gnawa) е ритуална танцувална музика, наситена с перкусии, използвана е за лечебни цели, чийто корени се откриват сред населението на Западна Африка (земите на бившата империя Уагадугу); с течение на времето така започва да се нарича и Орден на суфите в страните от Магреб.      

Към обложката на албума RANDY WESTON е написал следните думи:

„Африканската музика е творчески извор за голяма част от музикантите, не само в Европа и Америките, но дори и за страните от Далечния изток. Специално музиката на Мароко, страна с голяма разнообразие на етноси, музикални традиции и пейзажи, е събрала в себе си голяма част от африканското музикално наследство. Заглавието на албума идва от религиозната песен "Sidi Mussa" (на арабски Моисей), която често се изпълнява от суфите Gnawa. И тъй като всички северноафрикански ритмични структури имат духовна разпознаваемост, тяхната идентичност се определя от цвета им, в случая цветът на "Sidi Mussa" е син. Членовете на Gnawa в своето мнозинство са черни, затова не е случайно, че техните ритуали са сходни с тези на хората от Мали и Нигерия. В наши дни музиката на Gnawa може да се чуе из цяло Мароко, тя се е предавала от поколение на поколение, без да се записва или нотира.

По-нататък в албума ще доловите настроението, което имах на площада в Маракеш, където актьори, музиканти и танцьори по цял ден свирят, играят и танцуват. Друг епизод е моето преживяване в три часа сутринта в старата част на Рабат, наречена Медина, където скитах мирно, но и с известни опасения, из кривите улици под огромната кръгла луна. И накрая ще се озовете сред снеговете на Атласките планини, където в малко селце открих красиви африкански ритми.“

След завръщането си в САЩ RANDY WESTON привлича оркестър от 23 великолепни музиканти за изпълнение на замисъла си, сред които тромпетиста FREDDIE HUBBARD, тенор саксофониста GROVER WASHINGTON, флейтиста HUBERT LAWS, барабаниста BILLY COBHAM, на контрабаса са RON CARTER и BILL WOOD, а AIRTO MOREIRA – на перкусиите. Ще добавим и DON SEBESKY, който оркестрира брас секцията.          

Албума „BLUE MOSES“ или „СИНИЯТ МОИСЕЙ“ ще чуем на 23 април, събота, в предаването „Картини от една изложба” на програма „Хоризонт” на БНР, след новините от 21 ч.

В предаването на 23.04.2016 г.: Randy Weston и албумът “Синият Моисей”


RANDY WESTON
BLUE MOSES
Date of Release: June 22, 1972


SONGS/TRACKS:

1.Ifrane  (Weston) - 5:16
2. Ganawa - Blue Moses (traditional) - 12:30
(adapted by Randy Weston)
3. Night in Medina  (Weston) - 6:50
4. Marrakesh Blues  (Weston) - 12:17

 Digitally Remastered 2011


©2011 CTI Records, Imc..


CREDITS:

Randy Weston: piano, electric keyboard
Freddie Hubbard: trumpet
Bill Cobham: drums
Ron Carter: bass
Vishnu Bill Wood: bass (on 3)
Phil Kraus: percussion
Airto Moreira: percussion
Azzedin Weston: percussion
Grover Washington, Jr.: tenor sax
Hubert Laws: flute, alto flute, bass flute, electric flute, piccolo
Romeo Penque: oboe, english horn, clarinet, flute, alto flute, bass flute, piccolo
George Marge: english horn, clarinet, flute, alto flute, bass flute
David Horowitz: Moog, synthesizer
John Frosk: trumpet, flugelhorn
Alan Rubin: trumpet, flugelhorn
Marvin Stamm: trumpet, flugelhorn
Brooks Tillotson: french-horn
James Buffington: french-horn
Wayne Andre: trombone, baritone horn
Garnett Brown: trombone
Warren Covington: trombone
Paul Faulise: trombone, bass trombone
Madame Meddah: vocal

Don Sebesky: arranger, director
Randy Weston: liner notes
Rudy Van Gelder: engineer
Bob Ciano: design
Pete Turner: photographs

Producer: Creed Taylor

Recorded at Van Gelder Studio in Englewood Cliffs, New Jersey, March & April 1972
Mastered At Battery Mastering Studios

All tracks have been digitally remastered.


BIOLINKS:
http://www.randyweston.info/
https://www.facebook.com/Randy-Weston-African-Rhythms-254940522572/


Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade