“V tyrsene na prabitie” ot Nikolay Ivanov OM

В началото на ноември 2011 г. НИКОЛАЙ ИВАНОВ ОМ, когото добре знаем с широкия кръг на интереси и изяви, отива за първи път в Мали, Африка, доверявайки се на своят приятел, летеца Ценко Ковачев.

Ковачев има дълъг опит и преживявания като пилот на различни места в Африка. От друга страна той се грижи години наред и подпомага едно догонско дете, което среща на пазара – ДЖЕЙКЪБ ДУНЬО. Днес, вече със сериозно образование, ДЖЕЙКЪБ е водач на гости и туристи в различни точки на Мали. Той е водачът на НИКОЛАЙ и при тази първа обиколка из почти цялата страна.

Още след първите часове, прекарани в земята на догонските племена, енергията на това зашеметяващо място грабва НИКОЛАЙ ИВАНОВ завинаги. Абсолютно неподготвен, само с един малък фотоапарат и една българска тамбура при това посещение, НИКОЛАЙ разбира, че това е моментът, за който отдавна търси творчески повод, а именно – да слее всички свои изобразителни търсения – визуални и музикални – в едно.Така се ражда идеята за филма „В ТЪРСЕНЕ НА ПРАБИТИЕ”.

Следва сериозна подготовка, включително на сценарии и планове, и така творческият тандем НИКОЛАЙ и ИВАН ИВАНОВИ се впуска в истинско приключение и дълга, и трудна работа. Ето какво споделя НИКОЛАЙ ИВАНОВ:

„Това е личен разказ за престоя ми при догоните – затворена племенна общност, съхранила архаични и уникални митология, вярвания, култура, бит и шаманистична организация на социума. Показвам фрагменти от живота на догоните, техните ритуали, свързани с Сириус и невероятната природа наоколо. Догоните живеят и оцеляват трудно, тайните на непристъпните сакрални места наоколо са все така неразкрити, шаманите стоят тихо и мъдро носят дълго предаваните послания от Времената. Земята наоколо вибрира с неподозирана енергия и сияйните очи на догоните и малките деца, припкащи с танцувална походка, горят с неизразима Любов!“

Филмът показва уникални неща, които рядко за заснемани, повечето с малка и скрита камера. Песните, използвани в саундтрака, са изпълнени от новите приятели на НИКОЛАЙ, вече приет като Догон и получил името АММА ДОММО – ОЧАКВАЩ БОГА.

Така тайната идея на пилота Ценко Ковачев се осъществява – през 2013 г. филмът на НИКОЛАЙ ИВАНОВ и ИВАН ИВАНОВ е представен, макар и незавършен, на София Филм Фест и „търсачите” на мистичното и на древните истини споделят своите преживявания сред мистериозните догони.

Не след дълго НИКОЛАЙ подготвя и музикалния съпровод към филма като самостоятелно произведение, и така премиерата на албума „В ТЪРСЕНЕ НА ПРАБИТИЕ“ („В ЗЕМЯТА НА ДОГОНИТЕ“) ще се състои в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР, в събота, 30 ноември, след новините от 21.00 ч.

В предаването на 30.11.2013 г.: Николай Иванов Ом и албумът „В  търсене на прабитие” – „В земята на догоните“


НИКОЛАЙ ИВАНОВ - ОМ
В ТЪРСЕНЕ НА ПРАБИТИЕ
(В ЗЕМЯТА НА ДОГОНИТЕ)
Дата на премиера: 30/11/2013

ПИЕСИ:

Сеуа - 1.30
Бандиагара - 3.15 
Мандей гоа... - 0.27
Голямата  Панорама - 6.02
Танц с маски - 1.19
Телем-Магията - 2.45
Песен в Ирели - 0.49
Тогу-на - 1.35
Около Санга - 3.44
При Мени Кодио - 1.18
Бледата Лисица - 5.38
Утрин в къщата на Мени - 0.37
Догонскияг Хамбар - 2.52
Танц в Санга - 1.06
Сонго - 5.58
Огонът - 2.03
Залез в Иби - 2.07
Бире-По - 1.49
Сириус и Дигитария - 3.39
Детска песен - 0.59
Тирели - 1.48
Песента на Мени Кодио - 1.27
Юга Дуру-Сиги Церемонията - 3.33
Залез - 2.36
Последен ден - 2.28
Номо - 3.51
Амма Доммо - 1.35
Хората от Догонската Земя - 6.31
 

©2013 НИКО ОМ  005 2013

УЧАСТНИЦИ:

Композитор: Николай Иванов (ОМ)
Аранжимент: Николай Иванов (ОМ)
Изпълнител: Николай Иванов (ОМ) – синтезатори, акустични и електрически китари, тамбура, сас, всички вокали, калимба, блок флейти, бамбо флейти, уисъл,гхатам, деф, тар,
перкусия, тибетски гонгове, тибетски купи

Трак 3,5,7,10,12,14,20,22  – традиционни песни, изпълнени от Мени Кодио, Бенджамин Подиуго, Абдула Дуло и др.

Речитативи – Мени Кодио, Джейкъб Дуньо, Сейджу Дуло

Запис-НИВАНИ Студио Берлин, между Април 2011 - Декември 2012 
Запис и смесване – Николай Иванов.

Всички атмосфери и песни са записвани в Догонската земя – Ноември 2011 – Март 2012 от Николай Иванов.

Продуцент Николай Иванов

ТЕКСТ:

Документалният ми филм „В търсене на прабитие” е насочен към страната на догонските племена в МАЛИ, Африка. Това е личен разказ за престоя ми при догоните – затворена племенна общност, съхранила архаични и уникални митология, вярвания, култура, бит и шаманистична организация на социума. Показвам фрагменти от живота на догоните, техните ритуали, свързани със Сириус и невероятната природа наоколо, заснети с документална и в повечето случаи „скрита” камера.

Всъщност филмът е многопластов, той проследява от една страна какъв е животът на тези хора и как съхранените вековни традиции се срещат с нахлуващите елементи на външната култура и „цивилизация”. Разказът минава през тежките битови условия, липсата на ток и вода, бедната почва, невероятното място, където те живеят – 200 километровият скалист склон на платото и срещата му с пясъчната равнина. Интервюирах  различни местни хора, разказващи за аспекти от живота си, прекарах дни в дома на Мени Кодио, който е организирал движение, което се бори срещу обрязването на жените, пее и свири с местните  хора.

Митовете и древните знания, като в повечето култури от този род, са запазени в графични знаци и пиктограми. Така една значителна част от филма ми разказва и пресъздава  историята в рисунки и анимация.

Като навсякъде другаде и тук, в догонската земя, нещата са на ръба на промяната –консумативната ни технологична цивилизация поглъща всичко. Но все още енергията на  Прабитието и Отгласите му са толкова ясни, макар и почти заглъхващи. Догоните живеят  и оцеляват трудно, тайните на непристъпните сакрални места наоколо са все така неразкрити, шаманите стоят тихо и мъдро носят дълго предаваните послания от Времената. Земята наоколо вибрира с неподозирана енергия  и сияйните очи на догоните и малките деца, припкащи с танцувална походка, горят с неизразима Любов!
iec 60601-1
IEC 60529
ASHRAE Standard 90.1
ASME B31.3
Николай Иванов

ВРЪЗКИ:

http://nikolai-om.com/
http://www.nivanifilms.com/en
http://www.facebook.com/#!/pages/Nikolai-Ivanov-OM/185002994854185


Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade